фебруар 20, 2013

Kupovina Sadnica

Da se sadnice kupuju samo od proverenih dobavljača, savet je koji se najčešće citira, ali se najčešće i zanemaruje.

Sadnice se ne naručuju poštom iz nepoznatih rasadnika, ali, ako već čovek mora da se posluži poštom ili posrednikom, tada treba da naruči sadnice od poznatih i uglednih proizvođača. Sadnice se naručuju što ranije, jer je u jesen najbolja ponuda različitih sorti; u proleće će, najtraženije sorte i varijateti već biti rasprodati.

Kupovina-sadnica

Ako je ikako moguće, sadnice treba kupovati tako da se na licu mesta može proveriti sopstveni izbor; na primer, proveriti koja podloga je korišćena.

Nema, zapravo, strogih pravila o najboljoj starosti sadnog materijala. Svi koji se dobro razumeju u orezivanje voćaka, mogu da kupe jednogodišnju sadnicu, tako će uštedeti novac, a učestvovaće u formiranju voćke od samog početka. S druge strane, ako to iskustvo ne postoji, bolje je da se kupi sadnica stara 2-3 godine, jer je, u tom slučaju, osnovno formiranje krošnje obavljeno već u rasadniku. Na tržištu se, nude i takve, formirane ili delimično formirane sadnice. Jednogodišnje sadnice nude specijalizovani rasadnici sa sertifikovanim sadnim materijalom.

tabela-sadnica

U rasadniku će sadnicu, koja je izabrana, iskopati iz zemlje, a goli koren će zaštititi tresetom, pre prevoza, ako je reč o sadnici golog korena spremnoj za sadnju u vreme mirovanja vegetacije. Pre nego što se odluči o kupovini treba pažljivo pregledati kontejner: uhvati se sadnica za donji deo stabalca, pa se lagano povuče uvis. Ne kupuje se sadnica čija se zemljana bala lako izvlači iz kontejnera!

kupovina-sadnica2kupovina-sadnica1