image description

Vranjska

Број артикла: Cena po dogovoru Категорија:

Опис Производа

Opis: Ovu sortu narod naziva dunjac. To je nasa sorta rasirena u slivu Juzne, Zapadne i Velike Morave, a manje u ostalim delovima Srbije.

Stablo ove sorte je do pocetka rodnosti vrlo bujno, a potom se bujnost nesto smanjuje. Skeletne grane izlaze pod ostrim uglom, a kada prorode povijaju se od polovine u luk ka zemlji mada ne pucaju.

Stablo vranjske dunje je osetljivije na bolesti i stetocine od leskovacke dunje.

List vranjske dunje je sirok i krupan, ovalan ili jajast, nenazubljen, intenzivno zelene boje, sa slabim maljama na nalicju. Cvet je krupan i lep.

Plod je krupan do vrlo krupan. tezina mu se krece od 400-1500 grama, ponekad i vise. Nisu retki plodovi od 700-800 grama. Oblik ploda je kruskolik i visi je nego siri.

Pokozica ploda je srednje debljine, glatka, zute boje, pokrivena finim maljama, sa izrazenim mirisom u punoj zrelosti. Meso ploda je bledozuto, slabo socno, trpko, slatko nakiselo, sa dosta kamenih celija, posebno oko semene kucice. Prijatne je arome. U celini, kvalitet ploda je dobar.

Bere se od sredine do kraja oktobra za direktnu potrosnju, a za preradu moze i nesto kasnije.

Kao glavne mane ove sorte pominju se: to sto se meso ploda brzo raspada prilikom kuvanja i sto oblik ploda nije najpogodniji za industrijsku preradu.

Podloga: Dunja M-A

Vreme Zrenja: Oktobar