Hardepontova

Hardepontova

Број артикла: Cena po dogovoru Категорија:

Опис Производа

Opis: Poreklom je iz Belgije. Stvorio ju je 1759. godine, u blizini grada Monsa, sveštenik Hardepon, po kome je i dobila ime. Raširena je u mnogim zapadnoevropskim zemljama. U našoj zemlji se gaji samo u kolekcijama. Sazreva početkom oktobra, a za konzum stiže u periodu novembar-januar. Tipična zimska sorta koja se, u hlađenom skladištu, čuva do kraja marta. Stablo je srednje bujno sa široko piramidalnom krunom. Dobro podnosi zimske niske temperature. Cveta srednje pozno. Dipoloidna je sorta, dobre klijavosti polena.
Plodovi su krupni, prosečne mase oko 250 g, dunjolikog, kruškasto trbušastog oblika (vrlo sličo vranjskoj dunji). Čašica je otvorena, smeštena u, relativno dubokom i širokom, rebrastom udubljenju. Peteljka je srednje dugačka i debela. Površina ploda je ravna i glatka. Pokožica je tanka, glatka i elastična. Osnovna boja je zelenkasta, u punoj zrelosti žućkasto-zelenkasta, sa prisutnim sitnim braonkastim lanticelama. Nema dopunsku boju.
Meso ploda je belo, topljivo i blago kiselo, aromatično i
visoko kvalitetno. Rodnosti je osrednje. To je glavni razlog
da se u našoj zemlji nije više raširila. U toku čuvanja u
zahlađenom skladištu, osetljiva je prema fiziološkim bolestima, naročito prema Scaldu, posmeđivanju pokožice i posmeđivanju mesa ploda.

Podloga: Dunja MA

Vreme Zrenja: Pocetkom Novembra